Rate this post

„Szokówki” – co się kryje za tym tajemniczym terminem

„Szokówki”, to nic innego, jak potoczna nazwa urządzeń chłodniczych, którymi są schładzarki i zamrażarki szokowe.
Są one coraz częściej wykorzystywane w branży gastronomicznej, jak również w gospodarstwach domowych (o wiele rzadziej).
Fenomen działania „szokówki” polega na tym, że w szokująco szybki sposób potrafią schłodzić, bądź też zamrozić dany produkt.
Cały proces trwa zaledwie do :
– 1,5 godziny w przypadku schładzania (od +90 stopni C do + 3 stopni C)
– 4,5 godziny w przypadku zamrażania (do – 18 stopni C)
Dodatkowym atutem schładzarko – zamrażarek jest to, iż dzięki skróceniu do minimum czasu schładzania/zamrażania, gwarantują one zachowanie jakości konserwowanych produktów, które zachowują w pełni swoje walory smakowe, konsystencję, kolor, nie tracą zawartych w swym składzie drogocennych witamin i składników mineralnych. Dopełnieniem tego jest fakt, że zamrożone m.in. dania, owoce i warzywa są pozbawione bakterii, które są eliminowane dzięki zastosowaniu tej metody.
Powyższe przemawiają za tym, iż tradycyjne urządzenia chłodnicze wykorzystywane od dawna w branży gastronomicznej, jak również w naszych kuchniach, ustępują miejsca nowym technologiom – schładzarkom szokowym.

kluczowe frazy: Niezawodny sterownik schładzarki do mleka, Dochodzenie odszkodowań górniczych w Koninie, środek tezauryzacji, krzem sieć krystaliczna